Σαπφίδες σε
Ελλάδα & www ΣAΠΦΩ ENHMEPΩΣH KOINOTHTA ΛOA ΛOΓOΣ YΓEIA HMEPOΛOΓIO ΔIKAIΩMA Ευρετήριο σελίδων Σαπφίδων
ΣAΠΦIΔEΣ EΠIKOINΩNIA ΔIΑΔIKTYO ILGA-EU TEXNEΣ OΔHΓOI ΥΠOΣTHPIΞH IΣTOPIΑ
SAPPHO NEWS COMMUNITY LesGroup S-LOGOS HEALTH CALENDAR RIGHTS/LAW
SAPPHITES webmistress CYBERSPACE Site Map ARTS GUIDES ISTORIA facebook
Σαπφώ, η 10η Μούσα
page in English Sappho the 10th Muse
μεταγενέστερη προτομή, Σικελία

βίος και πολιτεία της Σαπφώς
βιβλιογραφία & σύνδεσμοι
για την ποίηση της Σαπφώς ..
η ποίηση της Σαπφώς στο διαδίκτυο
αποσπάσματα ποιημάτων της Σαπφώς
μικρό γλωσσάρι


Γυναίκες και Mούσες στο διαδίκτυο:
  - Marie Corelli - Audre Lorde, - Monique Wittig
  - Jane Rule - Linda Wilkinson - Joke Swiebel
Σαπφικός Λόγος - Κείμενα ανά συγγραφέα
Γυναικεία Ιστορία - Ελληνική Λεσβιακή
Μετά τη Σαπφώ: Ελληνίδες Λεσβίες σήμερα !

 

Βίος και πολιτεία της Σαπφώς

Η Σαπφώ έζησε και άκμασε στην προ-κλασσική περίοδο, στις αρχές του 6oυ αιώνα π.Χ. (~580) κυρίως στην πρωτεύουσα του νησιού της Λέσβου, όπου τότε άκμαζαν οι τέχνες κι ο πολιτισμός. Το πιθανότερο είναι ότι γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, του 7ου, γύρω στα 630-620 π.X., στην Ερεσό.
Η "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" αναφέρει ότι γεννήθηκε το 715 π.Χ., αλλά θα πρέπει να πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, γιατί το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι η Σαπφώ και ο Αλκαίος έζησαν δυο γενιές περίπου μετά τον Τέρπανδρο, διάσημο κιθαρωδό που άκμασε γύρω στο 630 π.Χ. και μάλλον ίδρυσε την πρώτη σχολή ή ρεύμα λυρικής ποίησης στη Λέσβο, κι ότι ο Αλκαίος γεννήθηκε γύρω στο 620 π.Χ. - Eφόσον αυτή η κατα τα άλλα τόσο ενδιαφέρουσα έκδοση της ελληνικής ιστορίας αφιερώνει μονάχα μισή πρόταση στη 10η Μούσα, δείχνει καθαρά ότι δεν έχει μελετήσει τη μεγαλύτερη ποιήτρια όλων των εποχών.

Μια από τις σημαντικότερες μορφές της Αρχαίας Λυρικής ποίησης, μαζί με τον Αλκαίο κι ίσως κι ένα - δύο άλλους, όπως τον Αρχίλοχο, τον Ανακρέοντα. Σίγουρα η διασημότερη ποιήτρια του αρχαίου ελληνικού κόσμου, κι όχι μόνο.

Φαίνεται πως αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική και κάθε ομορφιά.
Την έχουνε αγαπήσει και παινέσει από την εποχή της μέχρι και σήμερα για την ομορφιά και την τρυφεράδα της ερωτικής της ποίησης, αλλά και για την αμεσότητα που πλησιάζει τον αναγνώστη.
Πολλοί την έχουνε αποκαλέσει "δέκατη μούσα" ή και "θνητή μούσα" (μάλλον της λυρικής και την ερωτικής ποίησης), ο Πλάτωνας την έχει αποκαλέσει σοφή (σύμφωνα με την Ποικίλη ιστορία του Αιλιανού Κλαύδιου), κι ο Οράτιος στη 2η ωδή του μας λέει ότι κι οι νεκροί ακόμα ακούνε με θαυμασμό τα τραγούδια της σε ιερή σιγή στον κάτω κόσμο.

Κόρη αριστοκρατικής οικογένειας και συγκεκριμένα του Σκαμανδρώνυμου και της Κλείδας, είχε τρεις αδελφούς, τον Λάριχο, τον Χάραξο και τον Ευρύγιο.
Ο Λάριχος ήταν οινοχόος στο πρυτανείο της πόλης, ενώ ο Χάραξος έφυγε στην Αίγυπτο για εμπόριο, όπου ερωτεύτηκε την όμορφη Ροδόπη και της εξαγόρασε την ελευθερία της αρκετά ακριβά. Κι η Σαπφώ τον μαλώνει γι αυτό σε κάποιο τραγούδι της.

Το Βυζαντινό λεξικό της Σούδας αναφέρει ότι παντρεύτηκε τον Ανδριώτη Κερκύλα, αλλά οι σοβαρότερες πηγές δεν το αναφέρουν αυτό (κι αν αναζητήσετε την σημασία του ονόματός του αλλά και τις μοδάτες απόψεις περι Σαπφώς την εποχή που γράφτηκε η Σουδα ενώ καίγαν με χριστιανικό φιρμάνι κάθε αναφορά στα βιβλία της.. θα καταλάβετε καλύτερα). Σίγουρα απόκτησε μια κόρη που ονόμασε Κλείδα, κι ίσως αυτό να ήταν και το όνομα της μητέρας της.
Ακόμα στα νησιά του αιγαίου αρκετοί συνηθίζουν να κρατούν το παλιό έθιμο - η πρωτοκόρη παίρνει το όνομα της μητέρας της μάνας, ιδ. στις κυκλάδες και στο ανατολικό Αιγαίο.

Η εποχή της είναι εποχή αλλαγών. Αρχίζουν να ακμάζουν οι αποικίες, η δημοκρατία ανταγωνίζεται την τυραννία σε αρκετές πόλεις και τα πολιτικά ζητήματα ενδιαφέρουν αρκετά κι επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Η Σαπφώ ταξίδεψε στη Σικελία κι έμεινε λίγα χρόνια στις Συρακούσες, γύρω στο 600 π.Χ. (603-595?), μπορεί και για να απομακρυνθεί από πολιτικές αναταραχές στη Μυτιλήνη. Επιστρέφει στην πατρίδα της γύρω στο 590-580 π.Χ. μετά την κατάλυση της τυραννίας, επί Πιττακού του Μυτιληναίου.

Είχε διαδοθεί αρκετά ένας θρύλος ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα από ένα ακρωτήρι της Λευκάδας, για τα όμορφα μάτια ενός νέου που λεγόταν Φάων. Δεν φαίνεται όμως να αληθεύει ούτε αυτός ο μύθος, μάλλον οφείλεται στην παρερμηνεία κάποιου ποιήματός της, όπου η Σαπφώ εξυμνεί την ομορφιά του Φάωνος, ακόλουθου της Αφροδίτης.

Μετά το θάνατό της οι Μυτιληνιοί έκοψαν νόμισμα με τη μορφή της. Στις Συρακούσες κατασκεύασαν κενοτάφιο σε ανάμνησή της. Όλος σχεδόν ο αρχαίος κόσμος την είπε δεκάτη των Μουσών και θνητή Μούσα και σε αρκετές ελληνικές πόλεις στήθηκαν εικόνες της προτομής της.

Η ιδιωτική της ζωή έχει συζητηθεί πολύ, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ μύθων, κουτσομπολιών, πολιτικά αποδεκτών "αποκαταστάσεων" και αλήθειας.
Γενικά φαίνεται ότι καθένας που έχει γράψει για τη Σαπφώ υποστηρίζει απόψεις προσωπικές ή και γενικά αποδεκτές ή και "πιπεράτες" για την κοινωνική και πολιτιστική του ομάδα και εποχή. Κανένας από αυτούς δεν είναι σύγχρονός της, ώστε να είναι πιθανό να την είχε γνωρίσει και να είναι πιο αντικειμενικός.

Έχει αναφερθεί ότι είχε ερωτευτεί γυναικεία πρόσωπα στο περιβάλλον της, και ιδιαίτερα με την Ατθίδα, την Τελέσιππα και την Μεγάρα.
Έχουν αναφερθεί επίσης ως μαθήτριές της: η Αναγόρα η Μιλήσια, η Γογγύλα η Κολοφώνια και η Ευνείκια η Σαλαμίνια.

Την εποχή εκείνη στη Λέσβο τα κορίτσια της ανώτερης οικονομικής τάξης συχνά εκπαιδεύονταν στη μουσική και το τραγούδι, σε κάτι μεταξύ ωδείων και εστέτ καλλιτεχνικών σαλονιών, που διατηρούσαν μεγαλύτερες και πιο έμπειρες γυναίκες, και φαίνεται ότι η Σαπφώ ήταν μια από τις τελευταίες. Ως "αντίτεχνές" της, δηλαδή γυναίκες που έκαναν το ίδιο, αναφέρονται: η Γοργώ, η Ανδρομέδα και η Μίκα.

To .. βυζαντινό φιρμάνι έκαψε την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, κι αργότερα, το 380 oι ανθελληνική νομοθεσία του Θεοδόσιου και τα μίση που ξεσήκωσε .. έφτασαν με υπερβολικό ζήλο να μεταφραστουν και σε διαταγές να καίγονται τα ποιήματα της Σαπφώς - όπως κι όλα σχεδόν τα ελληνικά γραπτά. Στη συνέχεια, το 1073 οι εκκλησιαστικές αρχές του Βυζαντίου και της Ρώμης διέταξαν να καούν όλες οι κλασσικές βιβλιοθήκες της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης - και βέβαια όλα τα βιβλία που είχαν απομείνει με ερωτικά ποιήματα της Σαπφώς, με συνέπεια τα ελάχιστα αποσπάσματα που σώζονται σήμερα να καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού της έργου, τυχαία ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών σε περιοχές που δεν ήταν ισχυρή η επηρροή της εκκλησίας, το 1897 και αργότερα (Ετρουρία, Αίγυπτος.. κλπ. .. μέχρι παλίμψηστες περγαμηνές που βρέθηκαν να γεμίζουν φτωχές μούμιες στις αρχές του 21ου αιώνα κι ακόμα δεν έχουν μελετηθεί πλήρως).
Τεκμηρίωση: ανατρέξτε στα αρχεία της Βυζαντινής Νομοθεσίας που ΔΕΝ διδάσκονται στα σχολειά, και στα πλήρη πρακτικά των εκκλησιαστικών συνόδων του μεσαίωνα.
Σημείωση: αφαιρέσαμε την αναφορά σε διαταγή του Γρηγόριου του Ναζιανζηνού για την καταστροφή ειδικά των γραπτών της Σαπφώς που αναφέραμε παλαιότερα, γιατί δεν βρίσκουμε συγκεκριμένα τεκμήρια - εκτός από το ότι το 380 είναι η εποχή του (πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως 380-381).. και μια μη-τεκμηριωμένη αναφορά στο διαδίκτυο. Σίγουρα συμμετείχε ενεργά στη Β' Οικουμενική Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως (381)

Έχουν γράψει για τη Σαπφώ :

- ο Ηρόδοτος, αναφορές στην οικογένειά της

- ο Αριστοτελικός φιλόσοφος Χαμαιλέων, Βιογραφική πραγματεία, ~300 π.Χ.

- ο Αριστοτέλης αναφέρει στιχομυθία μεταξύ Σαπφούς και Αλκαίου όπου ο Αλκαίος ... κάτι θέλει να της πει ... αλλά ντρέπεται κι η Σαπφώ του απαντά "αν είχες να πεις κάτι όμορφο και καλό κι αν δεν σ' έτρωγε η γλώσσα σου να πεις κακά πράγματα, δεν θα ντρεπόσουνα και θα φανέρωνες τη δίκαιη σκέψη σου".

- O Αιλιανός Κλαύδιος, στην Ποικίλη ιστορία του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Πλάτωνας την αποκαλούσε σοφή.

- ο Κολοφώνιος ποιητής Ερμεισιάναξ, σύγχρονος του Αλεξάνδρου ή του Πτολεμαίου, στην ελεγεία του με τίτλο Λεόντιον, σε αναφορές ερωτικών σχέσεων μεταξύ ποιητών, αναφέρει έρωτα του Αλκαίου προς τη Σαπφώ, κι εμφάνιζε ως αντεραστή του Αλκαίου τον Ανακρέοντα - αλλά ο τελευταίος ήταν αρκετά μικρότερός της και σε συνδυασμό με το λυρισμό και των δυο.. μάλλον πρόκειται για κάποια αλληγορία

- ο Μάξιμος ο Τύριος, φιλόσοφος του β' μισού του 2ου μ.Χ. αι., μας λέει πως ήτανε "μικρά και μέλαινα", κι απορρίπτει τις διαδόσεις σχετικά με ομοφυλοφιλικές σχέσεις με τις φίλες της, κι αποφαίνεται ότι οι σχέση της με τις γυναίκες του κύκλου της ήταν μόνο παιδαγωγική και μορφωτική, ανάλογη με τη σχέση του Σωκράτη με τους μαθητές του.

- ο Οράτιος επιμένει στις ωδές του ότι τα άσματα της Σαπφούς είναι άξια ιερού θαυμασμού.

- ο Οδυσσέας Ελύτης, ποιητής του 20 αι. μ.Χ. από το ίδιο της το νησί, αλλιώς ωραίος, κι ίσως ο πλέον αντικειμενικός απ' όλους, αναφέρει πως τη νοιώθει σα μια μακρινή του ξαδέρφη, "Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πίσω, στη Μυτιλήνη", ίσως λιγάκι μεγαλύτερη, αλλά που μεγαλώσανε παίζοντας "στους ίδιους κήπους, γύρω από τις ίδιες ροδιές, πάνω απ' τις ίδιες στέρνες"
και της αφιερώνει ένα από τα μικρά του έψιλον, όπου συμπυκνώνει μέσα σε τρεις μικρές σελιδούλες το παγκόσμια αποδεκτό εγκώμιο της ποίησής της, μας μεταδίνει το ύφος και το χρώμα του "σαλονιού" της - κι ίσως και της ψυχής της, κλείνοντας ..
"Τέτοιο πλάσμα ευαίσθητο και θαρρετό συνάμα δε μας παρουσιάζει συχνά η ζωή. Ένα μικροκαμωμένο βαθυμελάχροινο κορίτσι, ένα "μαυροτσούκαλο", όπως θα λέγαμε σήμερα, που ωστόσο έδειξε ότι είναι σε θέση να υποτάξει ένα τριαντάφυλλο, να ερμηνέψει ένα κύμα ή ένα αηδόνι, και να πει "σ' αγαπώ", για να συγκινηθεί η υφήλιος".


  Βιβλιογραφία και σύνδεσμοι


 • Αναγνωστάκη-Τζαβάρα Ελευθερία, "Η Σαπφώ του 'Ερωτα", Εκδόσεις: ΙΔΜΩΝ, Aθήνα 2001, ISBN 960-7547-46-2
 • Ελύτης Ο. "Σαπφώ"
 • Ελύτης Ο. "τα μικρά έψιλον"
 • οαεδ "ανθολόγιο λυρικής ποίησης"
 • Reynolds, Margaret "the Sappho Companion", 2000
 • "Psapha"


Σελίδες αναφερόμενες στη Σαπφώ στο Διαδίκτυο..Μελοποιήσεις ποιημάτων της Σαπφώς στα νεώτερα χρόνια ...


 • "Σαπφώ", δισκος/CD, ερμηνευτής Αλέκα Κανελλίδου, στιχουργός Σαπφώ, συνθέτης Σπύρος Θαλλασόπουλος
 • "Sappho de Mytilene", μουσική Αγγελική Ιονάτου, ερμηνεία Νένα Βενετσάνου, στίχοι Σαπφώ
 • .. , στίχοι Σαπφώ, ερμηνεύτρια Μαρίζα Κώχ

 • περισσότερη μουσική

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ σε ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Για την ποίηση της Σαπφώς ..

Έγραψε ερωτικά ποιήματα, ύμνους στους θεούς και επιθαλάμια.

Οι Αλεξανδρινοί γραμματικοί είχαν κατατάξει τα ποιήματά της σε εννιά βιβλία, κυρίως με βάση το μέτρο τους. Το πρώτο με τους ύμνους και το τελευταίο με τα επιθαλάμια.
Υπολογίζεται ότι το σύνολο των ποιημάτων της ήταν περίπου όσο η μισή Ιλιάδα.

Στην Ελλάδα έχουν διασωθεί ελάχιστα ποιήματά της. Ιδιαίτερα ένας κλητικός ύμνος, η γνωστή ωδή στην Αφροδίτη, όπου παρακαλεί τη θεά να την βοηθήσει στον έρωτα που την βασανίζει, αλλά και το απόσπασμα που διέσωσε ο Ψευδολογγίνος, μια εξαιρετική έκφραση ερωτικού βιώματος - κατά τον ίδιο - όπου περιγράφει τη λύπη της όταν κάποιο κορίτσι έφευγε από την σχολή ή τον κύκλο της. Και τα δύο ποιήματα είναι στην αιολική διάλεκτο και χρησιμοποιούν την σαπφική στροφή.

Από το 1897 όμως άρχισαν να βρίσκονται αιγυπτιακοί πάπυροι με αρκετά νέα αποσπάσματα, και το 1927 ανακαλύφθηκαν τέσσερις στροφές πάνω σε όστρακο, στο οποίο περιγράφεται και ιερό κείμενο που πιθανώς βρισκόταν στην Κρήτη.
Τα κύρια θέματά της στρέφονται γύρω από τη σχολή και τις μαθήτριές της, κι εκτός από τα επιθαλάμια, τα περισσότερα είναι πολύ ιδιωτικά. Εκφράζει ελεύθερα τα αισθήματά της, τις αγάπες, τις χαρές και τις λύπες της.
Τα επιθαλάμιά της είναι πολύ απλά και πολύ κοντά στη λαϊκή ποίηση, αλλά και πανέμορφα.
Κάνει πολύ απλές περιγραφές και εκφράσεις, συνοδευόμενες όμως από εντονότατα αισθήματα και λεπτότατες εκφράσεις κι εντυπώσεις.

Η ιδιαίτερη τοπική της διάλεκτος που χρησιμοποιεί κάνει τα κείμενά της πολύ μελωδικά και κάποιοι λόγιοι υποστηρίζουν ότι γι αυτό την είπαν μούσα, αλλά όποιος έχει ακούσει πώς σχεδόν "τραγουδούν" ακόμα τις καθημερινές τους κουβέντες οι σημερινοί μας "παλιότεροι" ( ιδ. οι γενιές που μεγάλωσαν πριν την επέλαση των μαζικών μέσων παγκοσμιοποίησης) ίσως έχουν διαφορετική γνώμη.
Και σίγουρα είναι Μούσα, μια κι έχει εμπνεύσει τόσους και τόσους ποιητές και γυναίκες στους αιώνες .. κι ακόμα τους εμπνέει...

αποσπάσματα...
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ


Η Ποίηση της Σαπφώς στο διαδίκτυο

Υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετά αρχεία κλασσικών κειμένων ή/και ποίησης ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ σε ΠEPIEXOMENA / CONTENTS


ΓΛΩΣΣΑΡΙ
 • ...
 • αιολική διάλεκτος : το τοπικό ιδίωμα της αρχαίας Ελληνικής όπως το μιλούσαν στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο και στα αντίστοιχα παράλια της Μ. Ασίας
 • αυλητρίδες : νέες γυναίκες που έπαιζαν αυλούς, γνωστές από απεικονίσεις σε αγγεία
 • επιθαλάμια (άσματα) : γαμήλια, γιορτινά τραγούδια γάμου, που τραγουδιούνταν "έξω από την κάμαρα" των νεόνυμφων
 • κιθάρα : στην αρχαία Ελλάδα, παραλλαγή της λύρας με ηχείο
 • κιθαρωδός : ο τραγουδιστής που τραγουδάει ή απαγγέλλει με συνοδεία κιθάρας
 • λύρα: αρχαιότατο έγχορδο μουσικό όργανο, χωρίς ηχείο - συχνά ο Απόλλωνας απεικονίζεται να κρατά λύρα, αλλά και οι Σαπφίδες. βλ. & λογότυπό μας, που βασίζεται σε παράσταση αρχαίου αγγείου
 • λυρική ποίηση : σε διάκριση από τον ίαμβο (που απαγγελλόταν χωρίς μουσική συνοδεία) και την ελεγεία (όταν η ποίηση παύει να είναι αυστηρά επική, κι αρχίζει να συνοδεύεται από αυλό), η λυρική ποίηση συνοδευόταν με λύρα ...
  & κατά Ελύτη "Ένα κυνήγι ατέρμονο, που άρχισε πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια, κάπου εκεί στη μέση της θάλασσας του Αιγαίου, όταν ο Αρχίλοχος στην Πάρο και η Σαπφώ στη Λέσβο, με λέξεις Ελληνικές, εγκαινίαζαν μια καινούρια τέχνη, εκείνη που εξακολουθούμε ως τις μέρες μας να ονομάζουμε "λυρική ποίηση". .."
 • σαπφίδες : οι φίλες κι οι μαθήτριες της Σαπφώς και, κατά προέκταση, όλες οι γυναίκες που την αγαπούν ή/και που αγαπούν παρόμοια την ποίηση, τη μουσική και κάθε ομορφιά
 • σαπφική στροφή : Η μορφή μέτρου των διασωθέντων ποιημάτων της Σαπφούς. Κάθε στροφή αποτελείται από τέσσερις στίχους, τους τρεις ενδεκασύλλαβους, αποτελούμενους από οκτώ τροχαίους με ένα ενδιάμεσο δάκτυλο, και ένα τέταρτο Αδώνειο, αποτελούμενο από έναν δάκτυλο και έναν τροχαίο.
  Έχει χρησιμοποιήσει και άλλα μέτρα, δακτυλικά, όπως στη γαμήλια πομπή της Ανδρομάχης.
 • Φάων : (... υπήρξε άραγε κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος με το όνομα αυτό; Ή μήπως είναι απλή ποιητική αναφορά σε κάθε "Φαύνο" .. που θά παρέμενε έτσι κι αλλιώς ένας "fawn" ?)Page in English: this page in EnglishSappho the 10th Muse
Σαπφίδες
EΠIKOINΩNIA
χάρτης σελίδων
θεματικό ευρετήριο
διεύθυνση σελίδας : sapphogr.net/sappho.html
ενημέρωση σελίδας: 15 Νοεμβρίου 2010
δημιουργία σελίδας: Δεκέμβρης 2000
συνολικές επισκέψεις :
Return to TOPCopyright Hermeia the InfoSharer © 2000 - 2015 A.D.

Copyright : Πνευματικά δικαιώματα και αντιγραφές
Ξέρετε τί θα πει. Ότι απαγορεύεται να αντιγράφουμε κομμάτια ή και ολόκληρη τη δουλειά του άλλου και να την παρουσιάζουμε δηλώνοντας ή αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δική μας δουλειά. Κι ότι, εκτός από την ηθική υποχρέωση, υπάρχουν και νόμοι που μπορούν να μας τιμωρήσουν με αυστηρά πρόστιμα αν τους παραβούμε.
Ισχύει κι εδώ, όπως σε όλες σχεδόν τις τοποθεσίες του Διαδικτύου.
Απαγορεύεται αυστηρά η αναπαραγωγή του συνόλου ή τμήματος των περιεχόμενων πληροφοριών για κάθε είδος εμπορικής χρήσης ή/και εκμετάλλευσης.


. .
.

. . . . .
. .
. . .
. . . . .